Zkonzultujte své možnosti na získání dotace v rámci aktuálních výzev

Chci konzultaci

Elektromobilita 2019

Elektromobilita 2019

25.01.2019
OPPIK
Eliška Sarčáková

Od prosince roku 2018 je v rámci OP PIK znovu možnost čerpat podporu na pořízení elektromobilů. A to i v případě, že žadatel je velkým podnikem. V rámci tohoto programu je na IV. výzvu Elektromobilita poskytnuto 200 mil. Kč. 

V lednu byla navíc spuštěna výzva Státního fondu životního prostředí, která obcím a městům umožňuje pořídit vozidla s alternativním pohonem. Stejně jako v minulé výzvě, která byla vyčerpána o měsíc dříve než bylo původně plánováno, vyčlenilo MŽP žadatelům 100 mil. Kč. Nově je zde možnost podpory dotace na nástěnné dobíjecí stanice. Na ně obdrží žadatelé zároveň s dotací na elektromobil nebo plug-in hybrid až 20 tisíc korun.

Výzva MŽP umožňuje pořizovat vozidla s pohonem na CNG, Plug-in hybrid, Hybrid (pouze vozy M1). Zelenou má u obou výzev nákup elektromobilů. 

Elektromobily zažívají svůj zlatý věk. Mají poloviční, nebo dokonce čtvrtinové provozní náklady ve srovnání s konvenčním spalovacím motorem, vysokou spolehlivost a požitek z jízdy. Především ale snižují množství vypouštěných emisí z dopravy a přispívají tak ke zlepšení kvality ovzduší. 

Uvažujete o pořízení elektromobilu? Nebo Vás jako územně samosprávní celek zaujaly možnosti ve výzvě MŽP? Příjem žádostí je do 30. září 2019 nebo do vyčerpání alokace. Jako podnikatel můžete žádat ve výzvě OP PIK do konce 31. května 2019.

 

 Zdroj

  1. Pořízení eko-vozidel bude pro obce opět výhodnější, MŽP nabízí dalších 100 milionů. Státní fond životního prostředí ČR. Praha, 2018. Dostupné z: https://www.sfzp.cz/tiskove-centrum/tiskove-zpravy/detail-tiskove-zpravy/?id=80
  2. Dotace na vozidla s alternativními pohony jsou prozatím vyčerpány, s dalšími se počítá do konce roku. Státní fond životního prostředí ČR. Praha, 2018. Dostupné z: https://www.sfzp.cz/dotace-na-vozidla-s-alternativnimi-pohony-jsou-prozatim-vycerpany-s-dalsimi-se-pocita-do-konce-roku/
  3. Nízkouhlíkové technologie – Elektromobilita – Výzva IV. Agentura pro podnikání a inovace. Praha, 2018. Dostupné z: https://www.agentura-api.org/programy-podpory/nizkouhlikove-technologie/nizkouhlikove-technologie-elektromobilita-vyzva-iv/